SKÖT OM DINA TÄNDER
Din mun innehåller alltid en mängd bakterier. En del av dem fyller en viktig funktion medan andra kan orsaka stor skada. För att hålla en god munhygien räcker det inte med bara traditionell tandborstning utan du bör också komplettera med t ex mellanrumstandborstar. Nya rön konstaterar också, att tandhygien har lika stor koppling till hjärt- och kärlsjukdomar som högt kolesteroltal. En teori är att bakterier från munnen blandas med plack i blodet.
Om du skrattar en gång om dagen ökar din livslängd med ca sju år. En frisk mun ökar livslängden med ca sex år. Visst är det roligare att skratta med friska tänder?
DAGLIG SKÖTSEL
Tänderna är gjorda för att hålla länge, men precis som resten av kroppen åldras också munnen. Hur snabbt eller långsamt det ska gå kan du själv påverka.
Många av de processer som skyndar på åldrandet i munnen märker man ofta själv inte i början. Tandläkaren kan däremot i många fall upptäcka ett problem långt innan skadan är skedd. Detta är en av orsakerna till att det är viktigt att besöka tandläkaren regelbundet. Och att sköta sina tänder rätt. Att borsta tänderna morgon och kväll är självklart för de flesta. Utöver tandborsten finns andra bra produkter som kan få din mun i toppskick.
Välj tandborste och borsta rätt
Borsta tänderna morgon och kväll. Använd en mjuk tandborste så inte tänder och tandkött skadas. Vinkla borsten ungefär 45 grader och borsta försiktigt med små gnuggande rörelser. Om du borstar för hårt och med för långa rörelser kan du skada både tänderna och tandköttet. Det ska ta två till tre minuter att jobba sig runt i munnen. Eftersom bakterierna samlas runt tandköttskanten är det viktigt att borststråna kommer åt att massera lätt även där.
När utsidan på överkäkständerna är ren borsta insidan mot gommen. Avsluta med tuggytorna. Underkäken rengörs på samma sätt. Kindtänderna står oftast tippade lite mot tungan. Därför är det viktigt att borsten vinklas rätt så att tandköttet får mild massage även där.
Använd fluor morgon och kväll
Använd alltid fluortandkräm – ungefär en centimeter räcker. Bäst effekt får du genom att ”måla” tänderna med fluortandkrämen och sila vätskan mellan tänderna efter borstningen. Försök också att inte äta under den närmsta timmen.
Fluor finns också naturligt i viss mat. För de flesta räcker det med den fluor man naturligt får i sig, samt fluordoserna som den dagliga tandborstningen ger, men ibland behövs extra fluor. Har du till exempel tandställning kan tandläkaren rekommendera fluortillskott i form av tabletter, sköljning eller tuggummi.
Rengör mellan tänderna
Gör du inte rent mellan tänderna ligger så mycket som 25 procent av munbakterierna kvar!
Tandtråd är ett mycket effektivt redskap för att ta bort bakterier och matrester. Tandtråd ska helst användas på kvällen, så munnen är helt ren när du går och lägger dig. Använd en vaxad tråd med en tjocklek som passar dig. Det finns mycket tunna tandtrådar som glider lätt om det är trångt mellan tänderna. Om du är osäker vad som är bäst för dig, fråga din tandläkare eller hygienist.
Fatta tråden mellan fingrarna och för den upp och ner mot en tand i taget. Tycker du att det är svårt att hålla med bara fingrarna finns det tandtrådshållare att köpa på Apoteket. Om det var länge sedan du använde tandtråd blöder det vanligtvis i början. Skulle blödningen fortfarande vara kvar efter en vecka ska du kontakta din tandläkare.
Om du har svårt att använda tandtråd eller om dina mellanrum är stora kan du välja tandstickor som finns i både trä och plast. Använd stickor med trekantig form. Vänd basen mot tandköttet och massera framåt och tillbaka mellan alla tänder.
Använd tungskrapa
En vanlig orsak till dålig andedräkt är att bakterier fastnar i tungans alla små ojämnheter, speciellt på den bakre tredjedelen av tungan. Det går att rengöra tungan med tandborsten, men bäst effekt får man med en tungskrapa. Tungskrapor finns i flera olika utföranden. Om du är osäkerpå vad som passar dig, fråga din tandläkare eller tandhygienist.
Det finns även andra bra hjälpmedel som tandläkare och tandhygienister ibland rekommenderar för att underlätta munhygienen och minska risken för sjukdom i munnen.
Undvik småätande
Varje gång du äter eller dricker något som innehåller socker eller andra kolhydrater startar en syraattack i munnen. Får inte munnen vila några timmar mellan måltiderna blir risken för hål större. Om du begränsar dig till att äta fem eller sex gånger om dagen hinner munnen återhämta sig.
Får du däremot lätt hål i tänderna bör du inte äta mer än tre gånger om dagen.
Tugga xylitol
Ta gärna ett tuggummi med xylitol direkt efter maten och tugga i cirka tio minuter. Då förkortar du tiden för syraattacken. Tuggummit lurar nämligen salivkörtlarna att lämna ifrån sig mer saliv, som spolar av dina tänder och städar i munnens skrymslen. Lyssna främst på de råd du får från din tandläkare och tandhygienist!
KRISTINA NILSSON
Tandsköterska, Team Lovisa
ANVÄND FLUOR
Fluor är faktiskt ett bra botemedel mot karies, eftersom det gör emaljen hårdare. Använd därför alltid fluortandkräm.
Att sköta sina tänder rätt och regelbundet är viktigt, framförallt i tidig ålder. Det motverkar besvär längre fram i livet. Det är vanligt att få flest hål i tänderna före tjugoårsåldern, eftersom unga tänder har mjukare emalj.
Extratillskott?
Fluor är ett vanligt förekommande grundämne som finns i bland annat fisk och te. För de flesta räcker de dagliga doserna i maten, samt det du får från borstningen. Får du ofta hål i tänderna fungerar fluor som ett bra skydd. Ett påbörjat kariesangrepp kan då avstanna och läka ut.
Det finns fler tillfällen när det kan vara viktigt att tillföra ytterligare fluor, utöver det som finns i fluortandkräm:
- Om du använder mediciner som ger minskad salivutsöndring som bieffekt
- Om du lätt blir muntorr av någon orsak
- Om du har känsliga tandhalsar
- Om du har stora lagningar, brokonstruktioner eller bär delprotes
- Om du har tandställning
Fluortillskott finns till exempel i form av fluortabletter, fluorsköljning eller fluortuggummi.
Bäst effekt vid borstning
Använd alltid fluortandkräm – ungefär en centimeter räcker. Bäst effekt får du genom att ”måla” tänderna med fluortandkrämen och sila vätskan mellan tänderna efter borstningen. Försök också att inte äta under den närmsta timmen.
Fluor mot karies
Fluor är ett bra botemedel mot karies. De första rapporterna om fluorets förebyggande effekt mot karies kom från USA på 1940- och 1950-talet. Det dröjde dock till slutet av 1950-talet innan fluor blev allmänt och systematiskt använt i Sverige.
SAMMANFATTNING – SÅ MINSKAR DU RISKEN FÖR HÅL
- Låt bli att småäta, särskilt sådant som innehåller socker. Munnen måste få vila mellan måltiderna.
- Borsta tänderna noggrant med fluortandkräm morgon och kväll.
- Rengör mellan tänderna med tandtråd eller motsvarande en gång om dagen. 25 procent av matresterna ligger nämligen kvar mellan tänderna!
- Skölj munnen med vatten efter måltiderna – det minskar syraattacken. Ett sockerfritt tuggummit kan också hjälpa till.
- Ta extra fluortillskott om tandläkaren eller hygienisten rekommenderar det. Fluorsköljning, tabletter och tuggummi finns. Apoteket har receptfria alternativ. Tandläkaren kan också komplettera med lokal fluorbehandling.
- Besök tandläkare och eventuellt tandhygienist regelbundet.