Med omtanke och kompetens

På Trobergs Tandvård önskar vi att alla har friska tänder och bra munhälsa. Det är en gåva som även påverkar allmänhälsan.

Vi rekommenderar därför alla i alla åldrar att regelbundet göra kontroller för att undvika större och kostsamma ingrepp. Genom att träffa oss får du tips och förebyggande råd som du i vardagen kanske inte funderar på, tips som hjälper dig att bättre ta hand om dina tänder. När du väl behöver behandling står ett mycket rustat team till ditt förfogande.

Hos oss möter du tandläkare, tandsköterskor och tandhygienister under samma tak, Samtliga är vi legitimerade inom våra gebit och har flera års erfarenhet. Vår maskinella utrustning är den bästa på marknaden och hygien står alltid i fokus i allt vad vi företar oss.

Första besöket

Hälsodeklarationen

Fyll i och ta med dig Hälsodeklarationen som vi skickar hem till dig. Vi är också intresserade av dina eventuella munproblem och erfarenheter från tidigare tandvård.

Översiktsröntgenbild

Vi tar en 180 graders panoramabild över din tandrad och kompletterar därefter med små röntgenbilder och foton. För oss är dokumentation mycket viktigt.

Aktuell munstatus

När den kliniska undersökningen är klar går vi tillsammans noggrant igenom din munstatus med avsikt förebygga eventuella skador och sjukdomar i din mun.

Tid och kostnad

Första besöket tar vanligtvis 40-60 min. Kostnaden är ca 1730 kr inkl. röntgen och fotografier. Finns det behov av någon direkt åtgärd och behandling planerar vi in det.

Praktikertjänst kliniker – Nöjdast kunder I Sverige

FÖREBYGGANDE UNDERSÖKNINGAR / BEHANDLINGAR

Tandsten och tandköttsinflammation

Tyvärr är detta problem som drabbar många. Problem som i värsta fall kan leda till tandlossning. Vi rekommenderar därför att borsta tänderna noga, gärna med elektrisk tandborste samt göra rent mellan tänderna med t.ex. tandtråd. Därtill regelbundna besök hos tandhygienist för kontroll och rengöring.

Hur går det till?
Tandsten kan tas bort med ett ultraljudinstrument, som har en rundad metallspets som vibrerar mot tandstenens yta. Därtill använder vi olika instrument med vilka vi skrapar bort tandstenen. Om tandfickorna är stora kan man få bedövning så att det blir lättare att slappna av. Slutligen polerar vi samtliga ytor med en tandpasta, du kommer att uppleva en härlig uppfriskning i munnen!
Tänk på!
Om du får blödningar i tandköttet bör du kontakta oss omgående så att vi kan sätta in en läkande behandling.

Bettskena

Många människor gnisslar och/ eller pressar sina tänder under sömn. Detta leder ofta till ömma käkar och tänder samt många gånger också till slitage på emaljen. Genom att använda bettskena kan man avsevärt lindra besvären.

Hur går det till?
Vi gör en undersökning och en bedömning, vilken typ av bettskena som är bäst lämpad för dig. Vid samma tillfälle tar vi ett avtryck av dina tänder och skickar det till tandteknikern. Vid nästa besök får du din skena samt instruktioner om hur du ska använda den.
Tänk på!
I början kan det kännas ovant, du kan antingen uppleva muntorrhet eller, tvärtom, ökad salivmängd. Det här är något som i de allra flesta fall går över med tiden.

Tandreglering

Att bära tandställning kan av många upplevas som besvärande men resultatet är väl värt det. För att regleringen ska bli riktigt bra är det mycket viktigt att du tar hand om den dagliga skötseln som är lika viktig oavsett du får en fast tandställning eller en som du endast använder nattetid.

Fri tandreglering för barn och ungdomar som är behovsprövade.

Hur går det till?
Först görs en utredning och noggrann undersökning av ansiktet och bettet samt tas ett tandavtryck. Avtrycket tillsammans med röntgenbilderna avgör sedan vilken behandling som är lämplig för dig samt en tidsuppskattning. Ibland kan det vara nödvändigt att avlägsna tänder för uppnå optimalt resultat. Det finns fasta tandställningar och avtagbara vilken du ska använda bestäms av ditt speciella behov av reglering.
Tänk på!
Att ha tandställning gör inte ont, men ibland kan det kännas ömt direkt efter det att ställningen har satts in. Det brukar försvinna efter ett par dagar. Du kan också få skavsår på läpparnas insida, vilket kan avhjälpas med hjälp av vax. Det är viktigt att du kommer till oss på regelbundna kontroller så att vi kan följa att behandlingen går enligt planerna.

Tandreglering för vuxna

Vi utför enklare fall tandreglering för vuxna med Invisalign.

Hur går det till?
Vi gör först en undersökning och utredning med hjälp av foto, röntgenbilder och skanning. Vi kartlägger önskemål och förväntningar, bedömer svårighetsgraden och planerar i detalj hur behandlingen kommer att se ut just för dig. Därefter beställer vi alla Invisalign-skenor som behövs. Oftast man får ett par skenor vid varje besök hos tandläkaren som används enligt schema.
Tänk på!
Det är viktigt att du använder skenorna minst 22 timmar om dagen, förutom när du äter. Resultatet beror på din kooperation. Du får komma på kontroller med jämna mellanrum. Behandlingen avslutas med en tråd-retainer som håller tänderna på nya platsen och som sätts fast på insidan av över och underkäkens framtänder. Oftast behandlingen tar längre tid än man tror.

Kosmetik

Airflow-behandling

Airflow är en metod som ger dig renare och därmed vitare tänder utan att skada dem. Med Airflow tar vi bort missfärgningar från te, vin och tobak samt andra ytliga beläggningar.

Hur går det till?
En maskin som kan liknas vid en högtryckstvätt för tänderna blåser en tunn stråle av komprimerad luft kombinerad med ett saltpulver som blästrar bort fläckar på tänderna. Tänderna bleks inte, men missfärgningar och beläggningar går bort. Behandlingen tar ca 30 minuter och är helt smärtfri. Resultatet håller från 6 månader upp till ett år.
Tänk på!
För att få ett långvarigt resultat ska du vara noga med din munhygien samt så mycket som möjligt undvika sådant som kan missfärga tänderna, t ex tobak, kaffe och viss mat.

Skalfasader

Skalfasader görs som regel på framtänderna. Dessa kan täcka fula fyllningar, fylla ut mellanrum mellan tänderna samt dölja t ex skador eller missfärgningar. Oftast är skalfasaderna gjorda av porslin.

Hur går det till?
Initialt tar vi bort skadad emalj och formar tanden med lätt slipning. Tillsammans provar vi sedan ut en passande färg och tar ett avtryck som skickas till tandtekniker för framställning. När det är klart ”klistrar” vi fast den mycket tunna fasaden och du har blivit av med den defekta delen.
Tänk på!
Även käktändernas utseende kan förbättras genom porslinsinlägg som har stora likheter med riktiga tänder.

Tandblekning

Behandlingen görs för att få en ljusare och fräschare nyans på tänderna som blivit missfärgade av t ex kaffe och tobak. Resultatet varierar något beroende på vilken färg du haft på dina tänder från början; Gul/bruna är lättare att bleka än de med grå/blå nyanser.

Hur går det till?
Det går nu bra att bleka tänderna här på vår klinik. Blekmedlet placeras på tänderna och byts ett par gånger. Behandlingen tar lite drygt en timme. Efter en vecka kontrolleras resultatet och ibland kompletterar man behandlingen för att uppnå önskat resultat (denna efterbehandlingen ingår i priset).

Hemma

Själva blekningen gör du själv hemma. Av oss får du en plastskena samt blekningsmedel som ska sitta på tänderna minst 4 timmar. Bäst sker det under natten. Hur länge behandlingen ska genomföras och hur ofta diskuterar vi tillsammans.
Tänk på!
Det är mycket viktigt att tandblekningen, oavsett metod, utförs på friska och hela tänder. Blekmedel som kommer i kontakt med en trasig tand kan orsaka inflammation. För att få ett långvarigt resultat ska du undvika t ex kaffe, tobak, vin och viss mat.

Vi behandlar din tandvårdsrädsla

Vi behandlar skadade och dåliga tänder

Krona

Om du får en skadad tand som inte kan lagas traditionellt gör vi en krona. En krona som tillverkas av tandtekniker och som kommer att likna dina tänder till både färg och form.

Hur går det till?
Först slipar vi till tanden för att göra en jämn och frisk yta som möjligt på platsen där kronan ska fästas. Vi tar ett avtryck som vi skickar till tandtekniker som framställer kronan. Behandlingen kräver ett par besök hos oss och under tiden kronan görs färdig får du en plastkrona som ersätter kronan. Den riktiga kronan fästes sedan med ett tandcement.

Tandborttagning

Ibland kan en tand bli så skadad att den inte går att behandla och därför måste tas bort.

Hur går det till?
Behandlingen inleds med en röntgenbild för att vi ska kunna avgöra om det finns några försvårande omständigheter i t ex rotsystemet. För att du ska slippa smärta och kunna slappna av kommer du att få en ordentlig bedövning i såväl tand som tandkött. Därefter lösgörs tanden för att slutligen lyftas ur. En kompress läggs sedan på området för att lugna blödningen.
Tänk på!
Undvik mat och dryck samt nikotin tills bedövningen har släppt helt. Vänta minst en timme.

Du kommer att kunna borsta tänderna som vanligt, men undvik tandborstning på det behandlade området. Undvik också att slicka med tungan på sårytan. Vi brukar rekommendera att under läkningsperioden skölja munnen med ett bakteriedödande medel.

Direkt efter behandlingen och ytterligare ett par dagar kan det göra ont i sårområdet, lindra då värken med några vanliga värktabletter.

Implantat

En modern teknik för att ersätta förlorade tänder. Processen är relativt lång och därmed dessvärre också kostsam.  Men när arbetet väl är utfört fungerar de precis som riktiga tänder!

Hur går det till?
Vi börjar först med att göra ett par undersökningar för att bedöma, om implantat är möjlig och en bra lösning för dig. När det är fastställt kommer du att få en skruv av titan inopererad i käkbenet på vilken vi sedan fäster de nya konstgjorda tänderna. Tänder som givetvis är gjorda av tandtekniker för att så likt som möjligt likna dina övriga tänder till färg och form. Operationen sker under lokalbedövning och som regel får du åka hem samma dag.
Tänk på!
Med implantat är det mycket viktigt att du sköter din munhygien extra väl då det annars är risk för infektioner. Vi kommer också att efter operationen kalla dig till regelbundna kontroller.

Protes

En protes ersätter dina tänder, anpassas och tillverkas helt efter dig och dina behov. Det finns två olika proteser att välja mellan; en helprotes eller delprotes, varav den sistnämnda är vanligast. Den fästes med mekaniska fästen i de tänder du har kvar.

Hur går det till?
Förberedelserna är mycket noggranna och för att få en protes som perfekt passar dig görs en avgjutning av käken. Vi arbetar alltid i mycket nära samarbete med tandtekniker. Behandlingstiden brukar röra sig om ca fem behandlingstillfällen.
Tänk på!
Du kommer att behöva viss tid för att bli van vid protesen men det brukar gå relativt fort. Det är mycket viktigt att du håller protesen ren genom att skölja och borsta den med en mjuk tandborste och t.ex. mild, oparfymerad tvål. Även gom och tandkött skall rengöras mycket noga.

Rotbehandling

Ibland kan ett hål ha blivit för djupt och då krävs rotbehandling. För många låter rotfyllning som något fasansfullt, men du kommer att bli förvånad över hur förhållandevis lätt och smärtfri en sådan behandling är idag. Efter en lyckad rotfyllning kommer tanden att fungera precis som vanligt igen!

Hur går det till?
Först tar vi bort all karies och rengör rotkanalen från bakterier och skadad vävnad. Tanden fylls därefter med ett bakteriedödande medel som får verka under en månad då du kommer att ha en provisorisk fyllning. Vid nästa besök gör vi de permanenta fyllningar som är avsedda för rotkanal och tand.
Tänk på!
Om vi inte rekommenderar något annat kan du äta redan efter en timme. Har du haft bedövning så brukar den som regel släppa efter 30-45 minuter. Det kan hända att du känner dig något öm i det behandlade området, men det kommer att försvinna redan efter ett par dagar.

Laser

På kliniken har vi en mycket avancerad laser som kan användas för att förbättra resultatet för många behandlingar. Ingrepp med laser läker ofta mycket snabbt med små efterbesvär.

Tänk på!
Om vi inte rekommenderar något annat kan du äta redan efter en timme, bedövningen brukar som regel släppa efter 30-45 minuter. Det händer ibland att det isar i en nylagad tand, ett litet besvär som går snabbt över. Men kontakta oss om ilningarna inte försvinner.