FRI TANDVÅRD UPP TILL 23 ÅR

Hos oss är det vanligt att vi behandlar hela familjen – från tre år och uppåt. Att barnen och föräldrarna har samma tandläkare skapar en familjär atmosfär, ger trygghet och ger en naturlighet till tandläkarbesöket. I Sörmland har alla barn upp till 23 år fri tandvård, oavsett du behandlas av privattandläkare eller av folktandvård.

Att lära sitt barn ett gott förhållande till bra munhygien är viktigt för dig som förälder. På följande sidor kan du läsa om ditt barns utveckling samt tips och råd hur du ska hantera ditt barns tänder i olika situationer. Våra permanenta tänder får vi bara en gång!

Vi behandlar alla barn och ungdomar väl.


TANDLÄKARBESÖK FÖR BARN

Innan barnet fyller två år blir det genom BVC försorg undersökta av tandläkare som ger dig som förälder råd och tips på hur tänderna ska skötas på bästa sätt.

Rutinundersökning bör därefter ske minst varje år, från och med det år barnet fyller tre.

Laga hål

Risken för karies är större på nya permanenta tänder. Om barnet klarar sig utan hål till någon gång i 20-årsåldern är risken sedan vanligtvis lägre. De första hålen på de permanenta tänderna bildas ofta på tuggytan. Här kan vi försegla misstänkta djupa fåror (fissurer) i tandytan med en tunn vit fyllning. Det vanligaste fyllningsmaterialet är någon typ av vit fyllning, exempelvis komposit. Amalgam används numer aldrig på barn.

Tandvårdsrädsla

Vissa barn upplever tandläkarbesöket som obehagligt och skrämmande. Meningen med de tidiga besöken, i treårsåldern, är kanske främst att vänja barnet vid miljön så att de därefter upplevs som någonting positivt.

Eventuell behandling ska givetvis vara smärtfri och ske i en lugn och avkopplad atmosfär.

I komplicerade fall kan barnet ibland remitteras till en specialist på barntandvård – en så kallad pedodontist, eller om barnet behöver tandreglering, till en ortodontist.

KRISTINA NILSSON

Tandsköterska, Team Lovisa

MJÖLKTÄNDER

De första mjölktänderna kommer oftast när barnet är runt ett halvår gammalt. Tänderna bildas redan när barnet ligger i magen och växer sedan till sig i käken innan de börjar synas. Takten och antalet för tändernas framväxt är individuell. Dock brukar 20 mjölktänder – tio i vardera käken – vara det normala. De brukar komma fram när barnet är mellan två och ett halvt och tre år.

Framtänderna kommer först

Vanligtvis kommer framtänderna i underkäken först. När alla framtänder så småningom är på plats börjar kindtänderna dyka upp. Även här förekommer variationer från barn till barn.

Barn som håller på att få tänder vill ofta bita på något. Med stor sannolikhet beror det på att det kliar ordentligt i munnen. Stoppa gärna in ett finger eller en tandborste i munnen på ditt barn och gnugga tandköttet lite grann.

Napp och tumme

Det är vanligt att barn suger på napp eller fingrar när de är små. Någon gång i treårsåldern bör man försöka vänja av barnet vid detta. Förlängda sugvanor kan resultera i framtida bettfel, till exempel för smal överkäke vilket kan ge korsbett.

Vi kontrollerar alltid risken för bettfel och informerar föräldrarna.


PERMANENTA TÄNDER

Vanligtvis dyker de permanenta tänderna upp när barnet är mellan 6 och 13 år. En sådan tand kan växa ut några dagar efter att mjölktanden lossnat. Men det kan också ta flera månader.

När en mjölktand lossnar av sig själv kan man nästan alltid se eller känna den permanenta tanden i tandköttet. Istället för de 20 mjölktänderna ska barnet nu få hela 32 permanenta tänder. Tack och lov kommer de i omgångar. När barnet är mellan 11 och13 år har det normalt fått 28 tänder.

Visdomständer

Visdomständerna, längst bak i käken, kommer någon gång mellan 18 och 25. Hos vissa kommer de inte förrän i 30-årsåldern. Om de kommer alls. Många saknar nämligen en eller flera anlag för visdomständer.

Taggiga tänder

Både mjölktänder och permanenta tänder är taggiga när de dyker upp. Taggarna brukar vara särskilt tydliga på de permanenta tänderna, men slipas oftast ner efter ett tag.

Vanliga problem

Det är vanligt med mjölktänder som sitter kvar för länge. Om en tand sitter löst i flera månader utan att trilla loss kan du kontakta oss. Det händer ibland att den permanenta tanden inte får plats. Ofta finns utrymmet, men först senare när käkarna har växt till sig. Vi kontrollerar regelbundet att tänderna får plats och vet när vi bör hjälpa till.

Tänder kan även bryta fram osymmetriskt, det vill säga att på ena sidan kan tanden titta fram men motsvarande tand på andra sidan syns inte till. Det är helt normalt. I sällsynta fall kan det dock bero på att ett tandanlag saknas vilket vi konstaterar med röntgen.


Kan vi hjälpa dig något?

TANDREGLERING

Mjölktänder tandregleras sällan. Det är först när de permanenta tänderna börjat komma på plats som det kan vara dags för tandställning.

Nya tänder som växer lite snett brukar rätta till sig när de kommit fram. Ibland händer det att de inte gör det. Då finns möjligheten att använda sig av tandreglering.

Tänder påverkas av krafter och motkrafter som verkar på dem. Kraften från till exempel en tandställning kan få tänder att vandra. Det fungerar tack vare att våra tänder inte sitter helt fastväxta i käkbenet, utan hänger i små trådar som kallas ligament.

Tandreglering på barn och tonåringar

På barn och tonåringar är det relativt enkelt att flytta tänder. Förflyttningen underlättas av att kroppen växer. Vävnaderna förändras och anpassar sig lättare. Det är till och med möjligt att påverka ansiktets växt med hjälp av tandreglering.


MATVANOR HOS BARN

Den vanligaste orsaken till hål i tänderna är småätande, oavsett ålder. Regelbundna och bra matvanor är alltså lika viktigt för barn som för vuxna.

Munnen mår som allra bäst när den inte äter. Mellan målen måste den få vila. Undvik därför att låta ditt barn småäta eller dricka sötade drycker för ofta.

Frätande syror

Varje gång barnet stoppar något i munnen bildas syror som fräter på tänderna. Efter ungefär en halvtimme har saliven neutraliserat syrorna, men om man äter oavbrutet får den för mycket att göra. Det är då barnet kan få karies.

Ger du ditt barn välling precis innan läggdags utan att sedan borsta tänderna är risken för karies extra stor. Många av kroppens funktioner, bland annat salivproduktionen, går på sparlåga under natten. Och i detta fall betyder det att vällingresterna kan stanna i munnen och härja fritt.

Generellt kan man säga att mat som är bra för kroppen också är bra för tänderna. Morötter och hårt bröd till exempel bidrar till ökad salivutsöndring, vilket hjälper till att neutralisera syrorna i munnen och spola tänderna rena.

Begränsa antalet mål

När ditt barn blivit tillräckligt stor för att börja äta riktig mat är det lagom att servera tre riktiga måltider om dagen. Mellan dem behövs det kanske ett eller två mellanmål. Då hinner saliven neutralisera syrorna i munnen innan det kommer påfyllning. Mellan målen är frukt, bröd och mjölk bra mat att ge barnet. Tänk också på att ge ditt barn vatten att dricka.

Godis

Godis behöver inte vara förbjudet. Däremot är det bra att ge barnet goda vanor genom att begränsa snaskandet. Det bästa är därför att ge godis vid festliga tillfällen, eller att införa lördagsgodis på klassiskt manér. Om det dessutom äts upp med en gång är det inte mycket skadligare än något annat som stoppas i munnen.


DAGLIG SKÖTSEL AV BARNENS TÄNDER

Det är viktigt att ta väl hand om mjölktänderna, eftersom det kan vara avgörande för hur de permanenta tänderna sedan utvecklas.

Precis som för vuxna ska tänderna borstas varje dag. Och fluor är naturligtvis viktigt.

Nedan följer instruktion för både borstning och användning av fluor. När barnet blivit tonåring är det dags att börja följa de tips och råd för daglig skötsel som gäller för vuxna.

Tandborstning

Barn ska ha tandborstar med ett litet och mjukt borsthuvud, precis som vuxna. Detta för att det ska vara lätt att nå alla tänder, och för att tandkött och tänder inte ska ta skada.

När den första eller andra mjölktanden kommit fram i munnen är det dags att börja borsta. Det viktiga är inte att i första hand göra rent, utan att vänja barnet vid regelbunden tandborstning.

Börja med att hjälpa till själv och ge sedan borsten till barnet. Så småningom blir tandborstning en del av kvällsceremonin. När fler tänder dyker upp i barnets mun hjälper du lättast till genom att placera dig snett bakom, i samma höjd som barnet. Borsta med små gnuggrörelser så att tänder och tandkött inte tar skada. Försök att borsta lite på varje tand.

Tandkräm

När de första kindtänderna dyker upp är det dags att ta fram fluortandkrämen. Om barnet tycker att smaken är för stark finns mildare barntandkräm som alternativ.

En klick i storlek med barnets lillfingernagel är ett bra mått. Glöm inte att låta storleken på klicken växa i takt med nageln.

För de flesta barn räcker det med den fluor som barnet får i sig genom mat och tandkräm. Vissa barn behöver dock extra mycket fluor, till exempel om hål ofta förekommer. Om så är fallet upptäcker tandläkaren det och meddelar dig.

Tandtråd

Användning av tandtråd bör ske när barnet är i 14-15-årsåldern. När de permanenta tänderna väl är framme ökar nämligen risken för hål även mellan tänderna. Tandtråd ska helst användas varje dag. Ett minimum är en till två gånger i veckan.